Logo

Over Mij

Ik ben Sander Cortooms, geboren in 1994.

Tijdens mijn geboorte heb ik een hersenbloeding gehad en daardoor heb ik een lichamelijke handicap opgelopen.
De linkerzijde van mijn lichaam is aangetast en daardoor kan ik deze zijde zeer slecht gebruiken en loop ik heel moeilijk. Mijn linkerhand en arm willen niet wat ik wil.

School en werk
Ik heb in Eindhoven op de Mytylschool gezeten. De Mytylschool is een school voor kinderen met een lichamelijke handicap. Daar ging ik gewoon naar school en heb onder schooltijd verschillende therapieën gehad.

Op de Mytylschool moest ik een stageplek hebben en gelukkig kon ik bij MultiBier/MultiCadeau in Asten terecht.
Nadat mijn schooltijd was afgelopen kon ik daar zelfs blijven werken en dat doe ik intussen al bijna 5 jaar. Ik mag daar mijn collega’s assisteren bij het maken van bierpakketten en het voorbereidend werk hiervoor doen.
Ik ben blij dat ik deze kans gekregen heb en dat ik niet de hele dag thuis zit.

Mei 2018 is een grote wens van mij uitgekomen. Ik heb een appartement toegewezen gekregen en ga nu op mezelf wonen.

Mijn passie voor voetbal
Omdat het lopen zo moeilijk gaat is voetballen heel moeilijk voor mij. Ik heb ook de kracht niet in mijn benen om een bal weg te schieten. Elke keer als ik snel linksom wil draaien dan verlies ik mijn evenwicht. Ik heb een orthese om beter te lopen en heb speciaal aangepaste schoenen. Zonder deze aanpassingen is lopen voor mij bijna onmogelijk.

Of ik verstandelijk gehandicapt ben? Zelf vind ik van niet, ik heb een beperking. Het stotteren daar heb ik meer problemen mee, hopelijk krijg ik dit met stottertherapie beter onder controle. Mijn handicaps zijn lastig, maar erg is het niet. Het is gewoon niet anders.

Sinds 2003 ga ik naar het G-voetbaltoernooi in Barendrecht. Daar komen de coaches van het betaald voetbal om een dag de trainer te zijn van de kinderen met een beperking. Iedereen krijgt dan een tenue van de club waarvoor ze die dag spelen. Op het einde van de dag mogen we dit meestal mee naar huis nemen. Sindsdien ben ik deze shirts aan het sparen. Ik spaar eigenlijk vooral de shirts die de spelers zelf hebben gedragen in een voetbalwedstrijd. Dus de echte match worn shirts. Ondanks dat ik zelf niet kan voetballen heb ik zo toch een leuke hobby aan het voetbal.

Nadat ik in 2003 mijn eerste shirt van NAC had gekregen kwamen de jaren daarna de shirts van Excelsior en Willem II erbij.

In 2004 ben ik door Jaap de Vries gevraagd of ik voorafgaand aan de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal tussen Ajax en FC Utrecht met een speler het veld wilde oplopen. Natuurlijk wilde ik dit meemaken en mocht met Joost Broerse het veld op. FC Utrecht won deze wedstrijd met 2-4 en Joost Broerse kreeg een rode kaart. Hier heb ik ook Johan Cruijff en Erica Terpstra ontmoet.

Verzameling voetbalshirts
Dit was voor mij het begin om een echte verzameling te beginnen en er ook fanatieker mee bezig te zijn
Nadat Joost Broerse had gehoord dat ik shirts verzamelde heeft hij mij een shirt van FC Utrecht toegestuurd. Van Rene Temmink heb ik een scheidsrechtershirt gekregen en ik mocht een dag later met hem mee naar een oefenwedstrijd van
Go Ahead Eagles. Dit was heel leuk omdat ik na de wedstrijd ook nog in de kleedlokalen mocht komen.
Ook heeft hij me al eens uitgenodigd voor een scheidsrechterstraining en een rondleiding gegeven in Zeist.

Aangezien er spelers zijn die me al wat vaker zien bij de trainingen krijg ik soms wat toegestopt. Maar ik heb geen schrik om het aan een speler te vragen. Ik vertel bijna iedereen dat ik shirts spaar en mijn vader laat dit ook overal vallen. Hierdoor heb ik ook al enkele shirts gekregen.

Ben jij ook een speler of trainer uit het betaalde voetbal en wil je me helpen mijn verzameling te laten groeien? Dank je wel, ik ben blij met elke shirt. Denk je dat ik zo’n shirt al heb? Dat maakt niet uit, de shirts veranderen elk jaar. Dus het is niet erg dat ik meerdere shirts van 1 vereniging heb.

Denk je dat een shirt te oud is? Nee hoor, ik heb zelfs shirts die bijna 35 jaar oud zijn. Van PSV heb ik de meeste shirts. Daar kun je zien hoe de shirts veranderen in de loop van tijd. Wil Jij me ook helpen?

DANK JE WEL!

Sander